Skip to content

Arbetsglädje

Hem arrow Arbetsglädje Blogg/Podcast/Recensioner/Nyheter arrow Arbetsglädje Blogg - Arbetsglädje till Alla
Ron's Arbetsglädje Blogg

Hej och välkommen till min Arbetsglädje Blogg - Arbesglädje till Alla. Här skriver jag korta och uppmuntrande inlägg angående arbetsglädje och den psykosociala arbetsmiljö. Sidan uppdateras med nya inlägg hela tiden och om du vill automatiskt få ett e-post meddelande när en ny artikel om arbetsglädje har kommit kan du gå med i mailinglistan (över menyrad till hoger)
Hur man infriar sitt nyårslöfte
Brukar du utfästa ett nyårslöfte om att bli en bättre människa, förändra ett beteende eller nå ett nytt mål under det kommande året? I början av det nya året har vi ett utmärkt tillfälle att använda mental träning för att påverka våra resultat. Ett sätt att påverka infriandet av nyårslöftena är att omprogrammera vårt tänkande med hjälp av s.k. affirmationer.
Läs mer...
 
När är tillräckligt nog?
Gott Nytt År! stod det på e-posthälsningen jag fick tillsammans med historien om affärsmannen och fiskaren. Brevskrivaren undrade också om det var så att vi arbetar för hårt och för mycket. Läs historien och ta ställning själv.
Läs mer...
 
Dum som en gås
Helt fel! Gåsen är en förebild för positivt ledaraskap, praktiskt pedagogik och personlig utveckling.
På hösten när du ser gässen flyga söderut för vintern i sina V-formationer, stanna då upp ett ögonblick och fundera över vad vetenskapen har upptäckt om varför de flyger på det sättet.
Läs mer...
 
Stanna upp och ta dig tid
Tidsbrist och stress verkar vara den moderna människans värsta fiende. Vardagens snabba tempo kombinerad med en förändrad rytm i arbetslivet bidrar till den allmänna känslan av jäkt. “Jag har inte tid” och “jag hinner inte” är vanliga uttalanden både i hemmet och på arbetet.
Läs mer...
 
Hur vi kan ta hand om oss själva på jobbet
Arbetstiden är en stor del av vår dagliga tillvaro. Det är viktigt att vi tar hand om om oss själva under arbetet. När vi njuter av det som är bra, förändrar det som kan förändras och accepterar det som är utanför vår kontroll, blir vi mera effektiva och upplever en större arbetsglädje.
Läs mer...
 
Det ska vara kul på jobbet
Nyligen hade jag förmånen att få föreläsa om arbetsglädje hos en välkänd hjälporganisation. Den enhet jag besökte arrangerade en eftermiddag med temat ”Det skall vara kul på jobbet”.
Läs mer...
 
Att lyckas med målformulering
Brukar du utfästa ett nyårslöfte om att bli en bättre människa, förändra ett beteende eller nå ett nytt mål under det kommande året?  Framgångsrika individer, företag och organisationer är överens om hur viktigt det är att formulera klara och tydliga mål. Målformulering skapar motivation och mening i aktiviteter samt en medvetenhet och riktning. Måluppfyllelser leder till tillfredsställelse, stolthet och ökat självförtroende.
Läs mer...
 
Attityder och förväntningar

För ett tag sedan fick jag en e-brev från en av mina barndomsvänner. Tillsammans med brevet fanns en rolig historia om en manlig och en kvinnlig bilist som fick möte i en kurva på en liten landsväg.

Läs mer...
 
Våga visa yrkesstolthet
Häromdagen besökte jag en bank jag aldrig hade varit till förut för att uträtta några inbetalningsärenden. Lokalen såg ut som banker gör nuförtiden, ljus och öppen med en smakfull och sober inredning. När det blev min tur togs jag om hand av en kvinnlig bankkassör.
Läs mer...
 
När inspirationen får ett tillfälligt avbrott
Ibland kan kreativiteten och inspirationen drabbas av ett tillfälligt avbrott. Vi ska slutföra ett arbete, förbereda ett bröllopstal eller skriva en slutrapport när geisten helt plötsligt tar slut. Vår inre dialog säger: “Jag klarar inte det här, det går inte, jag har inga idéer, jag känner mig alldeles tom i huvudet.”
Läs mer...
 
En god början är halva arbetet

Det är en ny termin, ett nytt arbetsår och nya tag. Vi kommer tillbaka från semester och ledighet till den s.k. vardagen på arbetet. Hur kan vi använda dessa första veckor på bästa sätt?

Under 80-talet lärde vi oss att De Första Tio Sekunderna är viktiga i mänskliga relationer därför att de skapar förväntningar och ett mönster. När vi kommer tillbaka till jobbet är de första tio dagarna viktiga. Vi återknyter kontakten med vår yrkesroll, våra mål, våra med-arbetare och våra rutiner.

Läs mer...
 
Att bara vara
Häromdagen frågade jag en god vän om vad han skulle göra under sin semester och fick ett mycket ovanligt svar: ”Jag ska fara till Baravara”, svarade vännen. ”Baravara, är det en liten by i Norrbotten?”, undrade jag.
”Ja, det kan det vara fast det kan likaväl vara en sommarstuga vid Vänern, en strand på Gotland eller en ö vid det Adriatiska havet. Jag åker dit så fort  jag har en möjlighet och det blir mest på sommaren eftersom det är då jag har en länge period av ostyckad tid.”
Läs mer...
 
Den positiva spridningseffekten
Ett bra arbete tillfredsställer många fler mänskliga behov än tak över huvudet och mat för dagen. På engelska säger man att människor behöver money, meaning och magic i sin arbetsmiljö, dvs lön för mödan men även belöning i form av mening och stimulans. Det finns mycket lagstiftat, reglerat och skrivit om den fysiska arbetsmiljön men den psykosociala arbetsmiljön är minst lika viktig för varje verksamhet och påverkar slutresultatet.
Läs mer...
 
Sätt Fart på Personalmötet

Föreståndaren på ålderdomshemmet inleder sin arbetsplatsträff med att uppmuntra sina medarbetare att berätta om ”veckans rykte”. Alla skrattar och försöker överträffa varandra genom att berätta om vilka hemska rykten som cirkulerar på arbetsplatsen. Sedan informerar hon om vilka rykten som är grundade på fakta och vilka som är rena fantasier.

•    På fredagar ordnar skolans rektor en förlängd fikarast i samband med personalmötet. Dagordningen är kaffe, te och gott bröd samt en överenskommelse om att alla ska prata om det som har varit bra under veckan. Detta suddar inte bort alla problem. Men att avsluta veckans arbete på ett roligt och positivt sätt gör det lättare att samla kraft och energi till kommande veckas utmaningar.   

•    Platschefen startar sin arbetskonferens genom att be alla kring det runda bordet att flytta en plats till vänster. Under mötets första tio minuter får man dessutom låtsas vara den person man har bytt plats med. Resultatet blir en ökad förståelse och bättre kommunikation.

Läs mer...
 
Gissa vilken den vanligaste kursfrågan är?
Under mina år som konsult finns det en fråga som jag har fått oftare än alla andra sammanlagt. Både på den privata och offentliga arbetsplatsen är den vanligaste frågan: Varför är det så svårt att vara positiv och så lätt att vara negativ?
Läs mer...
 
Att uppmärksamma det roliga i arbetet
Ständiga förändringar och förväntningar på ökad effektivitet ställer högre prestationskrav på dagens arbetstagare. När psykologen Abraham Maslow studerade högpresterande människor upptäckte han bl a att alla dessa människor hade mycket roligt på sitt arbete. Arbetsglädjen höjde prestationsförmågan. På en arbetsplats där medarbetarna har roligt finns det stor flexibilitet, mycket kreativitet och förmåga att klara av förändringar.
Läs mer...
 
Julklappar för män

Nu är det jul igen och dags att handla julklappar. Nyligen fick jag e-post där brevskrivaren påstod att det är mycket lättare att handla julklappar till män än till kvinnor. Enligt honom är det enkelt att handla julklappar till män bara man följer vissa grundläggande regler:

Läs mer...
 

Ron Watson

Sedan 1983 har Ron arbetat som föreläsare, författare och coach. Han har hållit föredrag och kurser för tusentals människor inom både den privata och offentliga sektorn. Han har varit delägare och redaktör/skribent för fortbildningsbrevet Strategier. Dessutom är han författare till boken Arbetsglädje.

Ron är socionom och fil kand i filosofi. Han är utbildad i NLP och i interaktionistisk psykoterapi.

Mike Pegg har tränat Ron i Encouragement och Binnie Dansby har tränat honom i Source Breathwork.

RON WATSON UTBILDNING AB

Postadress:
Repslagaregatan 9B
SE-211 21 Malmö
Sweden
Tlf:
+46 (0)40-23 25 10
Fax:+46 (0)40-23 46 20
Mobil:+46(0)706-99 57 84
Epost: Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa det

YouTube Channel