Skip to content

Arbetsglädje

Osby korridoren 2002

Ron Watson föreläser om arbetsglädjeMed vilka steg går du till ditt arbete? Med lätta eller tunga?

Förändring är ett återkommande begrepp inom de flesta organisationer idag. Hur vi reagerar - och agerar - är helt avgörande för hur vi klarar av dessa ständiga förändringar. Det är lätt att vara positiv när allt går bra. När det känns besvärligt, är det viktigt att åtminstone tänka positivt, och att se de möjligheter som finns, för att kunna gå vidare. 

Ron Watson föreläser om arbetsglädje Osby.pdf 

Vi behöver inte alltid gilla situationen för att vara positiva. Att vara positiv är det samma som att vara kreativ, och det kan innebära att vi gör vårt allra bästa i en svår situation. Att känna arbettsglädje och att uppmuntra andra till arbetsglädje är inget "flum", utan ett sätt att klara av svårigheter på arbetet och i livet.

Ron Watson, filosof och socionom med mångfassetterad bakgrund, talade om arbetsglädej och den psykosociala arbetsmiljön vid en studiedag 25/4 för kommunens assistener och kanslister m. fl.  Han varavade hela tiden med små övningar för att skapa engagemang och efter tanke, och citerade tankar från några böcker.

Vi tillbringar 1/3 del av vår vuxna tid på Arbete. Räcker det? Hur upplever jag min arbetstid? Bodil Kännsons bok om tid ger litet tankar, likaså boken "Bränn inte ut dig". Vad vill jag ha ut av mitt arbete mer än lön? Man kan bestämma sig: "Jag vill ha så roligt som möjligt under mitt arbetsliv". Tänk om du tittade tilllbaka på ditt arbetsliv. och … Arbetsglädje, javisst, men det rymmer så mycket.

Vad gör att du trivs på ditt jobb? sätt dig ner och fundera några minuter. Du/ni kanske finner att uppskattning är viktigt, vidare att det känns roligt i det man gör, att lyckas nå målet, kunna utvecklas, en bra chef, att hinna med. Om du fick makten (ny infallsvinkel) och skulle starta upp något nytt, vad skulle du/ni …? Lista!

Ton lyfter fram den fysiska arbetsmiljön som en förutsättning för den psykosociala. Det yttre påverkar det inre. Han pratar om positiva mål och nämnde Peter Russels "Boken om hjärnan", och gör en visualiseringsövning. "Ni ser hur hunden inte springer efter katten". Vad ser ni? I det talade språket använder vi ofta inte, men hjärnan uppfattar inte inte. Prova på ett barn.

Ron pratar om allas mål, postivia, konkreta och realistiska, dvs det man tror är möjligt, coh ibland måste man sänka ambitionerna. Det är skillnad på mål och önskemål.

Ron speglar chefskapet med reflektioner från 60-tlet, och alla "skolor", och betonar vuxen-vuxen-relationen som kom på 90-talet. "Jag är bra på det jag kan. Du är bra på det du kan."

Varför går man upp den 6/11 och går till jobbet, i stället för att ligga kvar i sängen? Fundera på det! Det tillfredställer olika behov. Pustandet och suckandet då, måndag morgon? Vi kankse ska vara glada att vi har ett jobb, eller jag ska vara positiv, men då kanske jag gör våld på mig själv, men smärtan är en positiv signal och inget som man "lägger" locket på, men att "sopa under mattan" är ingen bra strategi. Ibland måste man lätta på trycket.

"Låt tramsen hålla på…". men det påverkar dig och din omgivning och smittar av sig. Reagera! Hur vill du ha det i stället, och hur kan någon stödja dig? Vem har makten över den psykosociala miljön? Fundera! Ett bra sätt att plocka fram sånt som skapar arbetsglädje är att lista det, varför inte låta din arbetspartner skriva ner det som poppar upp. Sedan byter ni listor.

Ron har skrivit en bok "Arbetsglädje", som är tänkt att kunna vara en hjälp till att göra arbetet roligare. Den ger praktiska tips. idéer och övningar för att ta itu med problem på arbetsplatsen och i livet. Här finns också uppmuntran och inspiration som hjälp att hitta arbetsglädej, och han avslutar med att läsa ett uppslag "Dum som en gås" - och det visar sig att gåsen inte är så dum - något att ta reda på och fundra över. 

 

Ron Watson

Sedan 1983 har Ron arbetat som föreläsare, författare och coach. Han har hållit föredrag och kurser för tusentals människor inom både den privata och offentliga sektorn. Han har varit delägare och redaktör/skribent för fortbildningsbrevet Strategier. Dessutom är han författare till boken Arbetsglädje.

Ron är socionom och fil kand i filosofi. Han är utbildad i NLP och i interaktionistisk psykoterapi.

Mike Pegg har tränat Ron i Encouragement och Binnie Dansby har tränat honom i Source Breathwork.

RON WATSON UTBILDNING AB

Postadress:
Repslagaregatan 9B
SE-211 21 Malmö
Sweden
Tlf:
+46 (0)40-23 25 10
Fax:+46 (0)40-23 46 20
Mobil:+46(0)706-99 57 84
Epost: Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa det

YouTube Channel